TRAFICUL DE PERSOANE
Traficul de persoane constituie o violare a drepturilor omului și o atingere adusă demnității și integrității ființei umane, o amenințare asupra securității individului și valorilor sociale și morale. Traficul de persoane poate fi înțeles ca fiind o formă modernă de sclavie, ce apare în momentul în care o persoană își exercită controlul total asupra alteia, folosindu-se de amenințări, violențe sau alte forme de constrângere, o exploatează economic, remunerând-o insuficient sau deloc pentru munca ori serviciile oferite.
RECOMANDĂRI
· Notați-vă coordonatele Misiunii Diplomatice sau ale Oficiului Consular al României din țara de destinație.
· Informați-vă, în prealabil, la misiunea diplomatică a statului de destinație, acreditată în România, în legătură cu condițiile în care puteți intra pe teritoriul statului respectiv în scop de muncă.
· Verificați dacă în țara în care urmează să vă deplasați aveți nevoie de procurarea, în prealabil, a unei autorizații de muncă.
· Nu plecați la muncă în străinătate înainte de a intra în posesia unui contract de muncă valabil, întocmit în cel puțin două exemplare și scris într-o limbă pe care o cunoașteți bine.
· La semnarea contractului, citiți cu atenție toate prevederile, în special cele privitoare la: timpul de lucru și de repaus, plata salariului, asigurarea cazării (nu plecați înainte de a cunoaște locul unde veți fi cazat), plata impozitelor și taxelor aferente derulării contractului, clauzele cu privire la asigurările de sănătate etc.
· Încheiați o asigurare de călătorie – medicală și de viață – care să acopere întreaga perioadă cât vă aflați în străinătate.
· Înainte de plecarea în străinătate, anunțați o persoană de încredere cu cine, unde și cum plecați din țară.
· După ce ați ajuns pe teritoriul statului de reședință, vă recomandăm să vă înregistrați șederea atât la autoritățile locale, cât și la Misiunea Diplomatică/Oficiul Consular al României în acel stat.
· Stabiliți o parolă/semn de recunoaștere pe care să o folosiți în comunicarea cu persoanele din țară, în situația în care aveți probleme și nu puteți transmite acest lucru în mod direct.
· Nu predați nimănui actele personale de identitate (cu excepția oficialităților de la vamă/poliție).
· Faceți mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie și păstrați-le în diferite locuri.
· Verificați dacă vă este recunoscută diploma de absolvire a studiilor și calificarea în muncă sau dacă este necesară echivalarea acestora.
· Dacă sunteți părinte, care exercită singur autoritatea părintească sau dacă plecați împreună cu soțul/soția, aveți obligația de a notifica primăria din localitatea de domiciliu în grija cui o să lăsați copilul/copiii pe durata absenței din țară. Procedura este definitivată la judecătoria competentă teritorial.
VĂ PUTEȚI AFLA ÎNTR-O SITUAȚIE DE RISC DACĂ O ALTĂ PERSOANĂ
· Se oferă să vă împrumute bani pentru a vă plăti biletul de călătorie sau șederea.
· Vă propune să plecați cu documente false.
· Vă sfătuiește să nu declarați motivul real al călătoriei dumneavoastră la punctul de frontieră.
· Dorește să păstreze cartea dumneavoastră de identitate sau pașaportul pentru că „așa e în siguranță”
· Vă cere pentru păstrare telefonul mobil.
· Vă spune să nu luați bagaje cu dumneavoastră.
· Vă face promisiuni doar verbal, ce nu pot fi verificate.
DACĂ SUNTEȚI ÎN PERICOL
· Încercați să părăsiți locul în care sunteți ținut/ă fără voia dumneavoastră.
· Contactați poliția sau Ambasada/Consulatul României din țara în care vă aflați.
· Informați orice persoană cu care intrați în contact despre faptul că sunteți o victimă a traficului de persoane.
· Trimiteți un mesaj de ajutor unei rude sau unui prieten apropiat care se află în România (prin telefon, SMS, e-mail etc.)
NU FOLOSIȚI SERVICIILE UNEI VICTIME!
· Traficul de persoane este responsabil pentru producerea multor drame, pentru traume și suferințe severe provocate victimelor exploatate prin muncă.
· Și, totuși, în ciuda tuturor acestor implicații, unul dintre factorii favorizanți ai traficului este reprezentat de existența unei cereri consistente de servicii furnizate de către victime ale acestui fenomen.
· În acest context, legislația penală din România a incriminat folosirea serviciilor unei persoane exploatate despre care beneficiarul cunoaște faptul că este o victimă a traficului, infracțiunea fiind pedepsită cu până la 3 ani de închisoare.
EXPLOATAREA SEXUALĂ
În cazul exploatării sexuale, persoana este tratată ca o marfă aducătoare de venit, iar traficantul va face orice pentru a obține un profit cât mai mare. Prin violență fizică și psihică, victimele sunt exploatate sexual pe stradă, în cluburi, în apartamente private, saloane de masaj etc.
Cine poate deveni victimă?
Tinerele sunt mai vulnerabile, deoarece sunt încrezătoare, adesea naive, cred în dragostea pură, doresc să devină independente și își doresc un loc ce muncă bine plătit. Vulnerabilitatea este foarte crescută în rândul tinerelor cu vârste cuprinse între 14 și 25 ani. Sunt foarte multe cazuri în care fetele au cunoscut un băiat, s-au îndrăgostit, fiind ademenite cu cadouri, declarații de dragoste și diverse promisiuni, însă au ajuns, în cele din urmă, să fie exploatate. Copiii, care fug de acasă sau din centre de plasament, din cauza violenței fizice și intră în grupuri nepotrivite, pot deveni o pradă ușoară pentru traficanți.
Cine recrutează?
În general, victimele traficului de persoane sunt recrutate de persoane apropiate, prietenii, vecini, cunoștințe, fiști colegi de școală, parteneri de cuplu sau chiar membri ai familiei. Printre recrutori se află atât bărbați, cât și femei. Aceștia reușesc să exploateze visele tinerelor și să profite de naivitatea, spiritul de aventură ori disperarea lor.
Cât de liberă este o victimă exploatată sexual?
În majoritatea cazurilor, o tânără exploatată sexual este ținută închisă într-o locație necunoscută ei, ca să nu poată fugi, telefona sau cere ajutor. Ea este șantajată emoțional, violată, pedepsită, bătută și chiar torturată. Atunci când este transportată în mediu deschis (pe stradă, cluburi, saloane de masaj sau studiouri de videochat), tânăra este supravegheată non-stop de către alte persoane pentru a nu cere ajutor trecătorilor/clienților sau pentru a nu fugi.
SFATURI PENTRU EVITAREA PERICOLULUI:
* Anunță întotdeauna un membru al familiei sau o persoană de încredere cu cine, unde și cum pleci.
* Nu intra în legătură cu persoane (copii/adulți) care practică activități ilegale.
* Nu crede în promisiuni false, o viață mai bună, câștig rapid de sume mari de bani.
* Nu accepta implicarea în activități sau munci ilegale.
* Nu accepta sume de bani oferite cu titlu de împrumut pentru rezolvarea unor probleme personale.
* Reține faptul că, dacă nu beneficiezi de suport familial, există instituții și organizații specializate care te pot ajuta.
„NU CRED CĂ MI SE POATE ÎNTÂMPLA MIE”
E un mod de gândire care poate duce la experiențe cu consecințe grave.
Pentru a obține mai multe informații sau pentru a sesiza o posibilă situație de trafic de persoane, sunați la
Help-Line ANITP:
0800.800.678
(apelabil gratuit în România)
+4021.313.31.00
(apelabil cu tarif normal din străinătate)
Apel unic de urgență în Europa
112
CERȘETORIA FORȚATĂ
Obligarea la practicarea cerșetoriei este fapta persoanei care determină un copil sau o persoană cu dizabilități fizice sau psihice să apeleze în mod repetat la mila oamenilor pentru a cere ajutor material sau alte foloase (mâncare etc.). În afară de a cere bani în mod direct, mai sunt practicate frecvent și alte activități ca spălarea geamurilor de la mașini la intersecții și vânzarea de diverse obiecte de mici dimensiuni (brelocuri etc.). Pentru a primi bani, copiii și tinerii folosesc metode diferite: sugerarea handicapului, mâna întinsă, mesaje verbale sau scrise, ce fac apel la mila trecătorilor.
Cine poate deveni victimă?
În general, victimele exploatării prin cerșetorie sunt copiii sau tinerii din diferite categorii de risc:
* Copiii sau tinerii care frecventează un anturaj necorespunzător (găști de cartier, grupuri de persoane mai mari ca vârstă etc.).
* Copiii sau tinerii care au familii disfuncționale (violență între părinți, abuz de alcool, relații tensionate între membrii familiei, lipsa suportului afectiv etc.).
* Copiii care fug de acasă sau din centre de plasament din cauza violenței fizice și intră în grupuri nepotrivite, unde devin o pradă ușoară pentru traficanți.
* Copiii sau tinerii care lipsesc mult de la școală sau care au abandonat școala.
* Copiii fără adăpost sau copii din stradă.
* Copiii care se duc de bună voie la cerșit pentru a avea bani pentru țigări sau alte cheltuieli.
Cine poate fi traficantul?
Traficantul ademenește copilul sau tânărul prin oferirea de bunuri și prin prezentarea unor iluzii legate de o viață mai bună. Traficantul poate fi:
· O persoană din cercul de prieteni sau de cunoștințe
· O persoană necunoscută care pretinde că vrea să ajute fără niciun interes propriu
· O rudă mai îndepărtată sau chiar părinții.