Modul de training organizat în perioada 1-2 iulie 2020 în cadrul proiectului ROHU 183 SAFE BORDER, SAFER LIFE având ca temă managementul migrației

În perioada 01-02 iulie 2020, la Instituția Prefectului Județului Bihor, în cadrul proiectului ROHU 183 SAFE BORDER, SAFER LIFE, are loc modulul de training având ca temă managementul migrației

 Proiectul ROHU 183 SAFE BORDER, SAFER LIFE este implementat prin programul Interreg VA România-Ungaria (www.interreg-rohu.eu) și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante la program. Programul este destinat finanțării unor proiecte comune româno-maghiare, care abordează nevoi identificate pe ambele părți ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.

 Bugetul proiectului este de 287.904,85 EUR și durata de implementare este de 18 luni, în perioada decembrie 2018-mai 2020. Partenerii proiectului sunt Instituția Prefectului județului Bihor, Căpitănia de Poliție a județului Hajdú Bihar, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor

 Proiectul va îmbunătăți capacitatea administrativă a instituțiilor partenere în managementul frontierei și ordine publică, oferind noi informații despre migrație și impactul în zonă al acestui fenomen. Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea unui cadru de cooperare inter – instituțională transfrontalieră în zona Bihor-Hajdú Bihar pentru îmbunătățirea managementului integrat al migrației, elaborarea unei diagnoze privind migrația în zona transfrontalieră Bihor-Hajdú Bihar și intensificarea acțiunilor de informare adresate persoanelor afectate de migrație.

În perioada septembrie 2019 – mai 2020 se organizează șase sesiuni de instruire, dintre care două în Ungaria și patru în România, în cadrul cărora aproximativ 150 de polițiști români și maghiari vor fi instruiți de către ofițeri cu experiență relevantă în domeniu din cadrul celor 3 forțe de poliție partenere.

Cu ocazia celui de-al V-lea modul de training organizat în România în perioada 1-2 iulie 2020 un număr 26 de polițiști români și maghiari au ocazia de a face schimb de experiență și a se perfecționa în domeniul combaterii fenomenului migraționist ilegal, descoperirea falsurilor în documentele de călătorie, precum și folosirea tehnicii și a armamentului din dotare.

Sesiunea de instruire se desfășoară la Poligonul de trageri ”Dinamo”, Aparatura specifică utilizată (aparate de vedere pe timp de noapte, termoviziuni portabile și cititoare de documente), precum și primele 2 locuri de desfășurare au beneficiat de finanțare în cadrul proiectului.

”Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.”

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print
Sari la conținut